neděle 15. března 2015

Mrkvový dort s ananasem a tvarohovo-citrónovým krémem

Krásné nedělní ráno!

Přiznejme si, každý z nás má občas takovou tu mlsnou chvilku, kdy hledá něco sladkého a dobrého na zub. Po takové čokoládě má většinou člověk akorát výčitky svědomí, ale když Vám řeknu, že si můžete dát dort, kde je spousta mrkve a přitom je moc dobrý, to už zní lépe, co říkáte? :D



Receptů na onen proslulý "carrot cake" je spousta. Já zkoušela zatím dva. Z toho prvního jsem neměla ani kousek, tudíž vlastně nevím, jaký byl, ačkoliv očividně asi dobrý... :D Nedávno jsem dělala krasavce č.2 a tady už jsem si to pohlídala, takže se dostalo i na mě.

Dort je opravdu moc dobrý, tak akorát sladký, krásně vláčný a hlavně docela jednoduchý, takže ho zvládne upéct každý! :)

Recept:

Korpus:
250 g polohrubé mouky
70 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička sody
1 prášek do pečiva
2 lžičky skořice
1/2 lžičky soli
4 vejce
170 g cukru
1 vanilkový cukr
1/2 hrnku oleje
320 g mrkve
130 g ananasu (z plechovky)
hrst rozinek

Krém:
2 tvarohy v kostce
40 g másla
1 kelímek zakysané smetany
cca 5 lžic moučkového cukru (podle chuti)
1 vanilkový cukr
citronová šťáva podle chuti

Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a dortovou formu o průměru cca 23 cm si vyložíme pečicím papírem, případně ještě vymažeme boky formy.

2. V míse si smícháme oba druhy mouky, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Důkladně promícháme. V jiné míse vyšleháme do světlé a nadýchané pěny vejce s cukrem (nezapomeňte na vanilkový). Snížíme otáčky mixéru a pomalu zašleháme olej.

3. Do tekuté směsi postupně vmícháváme tu sypkou, zlehka mícháme do doby, než je těsto krásně hladké. Poté přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, rozinky a na malé kousky pokrájený ananas. Opět pořádně promícháme, aby se vše řádně spojilo.

4. Nalijeme do připravené dortové formy a dáme péct na cca 50-60 minut. Doba pečení záleží na troubě, ale raději dort častěji kontrolujte. Když zapíchnete do středu špejli, nemělo by se na ni lepit vyloženě ještě syrové a nedopečené těsto, ale na druhou stranu nezapomeňte, že dort má být vláčný, takže ho zase nepřepečte. :)

5. Korpus nechte pořádně vychladnout a poté pomocí struny (nebo nože máte-li odvahu :D ) rozřízněte na dvě poloviny.

6. Oba tvarohy vyšlehejte s cukrem (včetně vanilkového) a změklým máslem, přidejte zakysanou smetanu a podle chuti přidejte citronovou šťávu, dodá tomu zajímavou chuť a zároveň by pak krém neměl na dortu popraskat. Připravený krém dejte na chvíli vychladit do lednice.

7. Teď už jen sestavte celý dort i s krémem a dozdobte dle vaší fantazie! :)
 





Máte svůj vlastní recept na tuhle dobrotu?
Nebo dokonce pečete ještě jiný moučník, ve kterém se ukrývá zelenina?
Určitě se o to se mnou podělte v komentářích! :)

Krásnou neděli,
D.


Žádné komentáře:

Okomentovat